Πίνουμε απαραιτήτως το νερό που αναφέρεται στο διαιτολόγιο , στην ανάγκη πιέζουμε τον εαυτό μας (ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει ικανοποιητικό μεταβολικό ρυθμό μόνο στην περίπτωση που το νερό που περιέχει μέσα και έξω από τα κύτταρα του είναι αρκετό ).
Δεν κάνουμε σχολαστικό ζύγισμα τροφών , όμως υπολογίζουμε πάντα με ακρίβεια το λάδι που χρησιμοποιούμε (είναι το πλέον θερμιδογόνο συστατικό της διατροφής μας , αφού να φανταστείτε ότι μια κουταλιά της σούπας λάδι περιέχει πάνω από 120 θερμίδες ). Εκτός από το λάδι, έλεγχος απαιτείται και στο λίπος των τροφών (κρέας σχετικά άπαχο και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά ).
Περιορισμός μέχρι και κατάργηση της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης που αποδίδει καθαρά και μόνο θερμίδες.
Πλήρης αποκλεισμός από το διαιτολόγιό μας των αναψυκτικών με ανθρακικό και των χυμών του εμπορίου (1 κουτί 250ml αναψυκτικό περιέχει τουλάχιστον 2 κουταλιές ζάχαρη ).
Μέτρο και στο ψωμί που τρώμε, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται , διότι στη σημερινή εποχή παρασκευάζεται από αλεύρι πλήρως επεξεργασμένο , που του έχουν αφαιρεθεί όλα τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά , με μόνη τελική περιεκτικότητα σε θερμίδες (καλό είναι να επιλέγετε το ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως ή το πιτυρούχο ψωμί , αλλά και πάλι σε μικρή ποσότητα).
Δεν πρέπει να παραλείπουμε κανένα γεύμα (ο οργανισμός εκλαμβάνει την παράλειψη γεύματος ως μία μορφή επίθεσης και προσπαθεί να αντιδράσει με όποιο μέσο διαθέτει: δυσκοιλιότητα , κατακράτηση υγρών , αίσθημα πείνας).
Τρώμε συστηματικά το πρωινό γεύμα και σχετικά νωρίς , ώστε να δώσουμε το έναυσμα στο μεταβολισμό μας να λειτουργήσει κατά τον πλέον ιδανικό τρόπο και μάλιστα πολύ γρήγορα και σε υψηλό ρυθμό (αυτό το γεύμα θα πρέπει να είναι το πλέον ποικίλο γεύμα της ημέρας).
Δεν πρέπει να νιώθουμε κανένα αίσθημα στέρησης , που σημαίνει , ότι είναι απαραίτητο ψυχολογικά να είμαστε έτοιμοι για αυτή μας την προσπάθεια.Τα φαινόμενα « οροπεδίου » δεν θα πρέπει να σας απογοητεύουν με συνέπεια να οδηγούμαστε σε δίαιτες « γιο-γιο ».
Έχουμε σταθερή επαφή με τον διαιτολόγο και ανανεώνουμε το διαιτολόγιο και έτσι υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία (το ζύγισμα είναι επιβεβλημένο να γίνεται μόνο στην αρχή και στο τέλος κάθε διαιτολογικού προγράμματος , διότι ενδεχόμενο ενδιάμεσο ζύγισμα είναι πιθανό να προκαλέσει αδιανόητο άγχος).
Ο Διαιτολόγος σου
Ζιώγας Ιωάννης