Ο επιστήμονας της διατροφής!
Ο διαιτολογος και ο διατροφολόγος είναι ένα επάγγελμα υγείας, που απαιτεί βαθιές γνώσεις σχετικά με τα τρόφιμα αυτά καθ’ εαυτά, τη διατροφή και τις δίαιτες, για τις παθήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών αλλά και άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την υγιή λειτουργία του οργανισμού και την ανθρώπινη ευεξία γενικότερα.
Την σύγχρονη εποχή των πολύ γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητάς μας, ο μέσος άνθρωπος αδυνατεί να ακολουθήσει μέχρι και βασικούς κανόνες για την τήρηση ενός υγιούς και αρμονικού τρόπου ζωής. Οι πολλές ώρες δουλειάς, η καθιστική ζωή, το άγχος, το στρες, η οικονομική κρίση, δημιουργούν ένα πολυποίκιλο και δυσβάσταχτο βάρος σε όλους μας, με αποτέλεσμα να παραμελούμε τον εαυτό μας, την διατροφή μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας.
Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη να καλυφθούν αυτά τα κενά είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η ιατρική επιστήμη, αντιλαμβανόμενη το κενό που δημιουργείται αλλά και η γεωμετρική αύξηση των ασθενειών, παθήσεων και προβλημάτων που σχετίζονται με την κακή, ελλιπή και μερικές φορές καταστροφική διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις, ανέλαβε δράση!
Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Ο διαιτολογος είναι ένα επάγγελμα που ελκύει χιλιάδες μαθητές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν είναι τυχαίο. Διαιτολογος μπορεί να σπουδάσει κάποιος είτε σε ένα από τα τμήματα των ΤΕΙ ή το Πανεπιστημιακό Τμήμα που ανήκει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αυτά, εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο και δηλώνονται κυρίως από μαθητές της θετικής άλλα και από αρκετούς μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δηλώθηκε από 713 υποψηφίους όλων των κατηγοριών γεγονός που αποδεικνύει ότι πολλοί μαθητές επιλέγουν συνειδητά το τμήμα. Όσον αφορά τα τμήματα των ΤΕΙ αυτά δηλώθηκαν από 514 υποψηφίους. Τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις της είχε το τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 355 πρώτες επιλογές. Συνολικά 1227 μαθητές αποφάσισαν πέρυσι να γίνουν διαιτολόγοι. Η βάση εισαγωγής για το τμήμα των Αθηνών ξεπερνά τα 18000 μόρια, δεδομένο που επιβεβαιώνει την ισχυρή ζήτηση αλλά και ανάγκη για κάλυψη των κενών στην σύγχρονη διατροφολογία.
Είναι καθοριστικής σημασίας η επαγγελματική κατάρτιση εκείνου που αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κρίσιμο τομέα της διατροφής. Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά απάτης κατά τα οποία άνθρωποι χωρίς πτυχίο, χωρίς γνώσεις και εμπειρία, προσφέρουν «υπηρεσίες» βλάπτοντας τον κλάδο, τη φήμη του αλλά και εκείνους που προσφεύγουν για βοήθεια.
Η διατροφολογία, δεν αφορά μια δίαιτα ή μόνον ένα πρόγραμμα διατροφής. Έχει σημαντικές ιατρικές προεκτάσεις, όπως η κλινική διατροφολογία που ασχολείται με την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται ή όχι με την δίαιτα τους. Απώτερο σκοπό έχει να βελτιωθεί η υγεία του ασθενούς, να θεραπευθεί η νόσος και να μειωθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων για τη θεραπεία του ασθενούς και την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου πλάνου διατροφής που στοχεύει στην εκπαίδευση του ασθενούς και την εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης. Η κλινική διαιτολογία και διατροφή, η οποία καλείται επίσης και θεραπευτική διατροφή, έχει καταστεί πλέον μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα των ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Διαιτολογος και διατροφολόγος
Ας δούμε αναλυτικά τι είναι ο διαιτολογος και ο διατροφολόγος. Ο διαιτολογος λοιπόν κατέχει πτυχίο στη διαιτολογία ή πιο επίσημα στη διαιτολογία και επιστήμη της διατροφής. Είναι ο ειδικός που εκπαιδεύτηκε στην διατροφή, την επιστήμη τροφίμων, και τον σχεδιασμό συγκεκριμένων διαιτολογίων για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. O διαιτολογος που κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα με τίτλο σπουδών στην Επιστήμη Διατροφής, μπορεί να ονομάζεται και Διατροφολόγος. O Διαιτολογος μπορεί να είναι απόφοιτος πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Μπορεί να ονομαστεί και σύμβουλος διατροφής, τίτλος που δεν είναι κατοχυρωμένος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους διαιτολόγους.
Ο διαιτολογος είναι ο υπεύθυνος για τη διατροφή του ατόμου. Βοηθά μεμονωμένα αλλά και ομάδες ατόμων να επιλέγουν σωστή διατροφή, σχεδιάζοντας κατάλληλα διαιτολόγια με σκοπό την ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού με κατάλληλες θρεπτικές ουσίες για την εξασφάλιση μιας υγιεινής ζωής. Φροντίζει επιπλέον και την πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με τη διατροφή για υγιή άτομα και συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. Μπορεί επίσης να ασχοληθεί με την έρευνα, την εκπαίδευση, την νομοθεσία και την πολιτική σε σχέση με τα τρόφιμα και την διατροφή ενώ έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει κατεύθυνση στην κοινοτική και διοικητική διαιτολογία.
Ο Κλινικός Διαιτολογος από την πλευρά του, δρα σαν μέλος μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομειακές και ιδιωτικές μονάδες. Εκτός από τα καθήκοντα του σαν διαιτολογος κατέχει τις γνώσεις και την δυνατότητα να παρακολουθεί ποικίλα προβλήματα υγείας που απαιτούν διατροφική παρέμβαση. Πρακτικά, βοηθά άτομα με προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με τη κλινική διαιτολογία να βελτιώσουν την ζωή τους, σχεδιάζοντας τους το κατάλληλο διαιτολόγιο και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Ο κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου στην επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής ονομάζεται διατροφολόγος. Ο Κλινικός Διατροφολόγος είναι ο διατροφολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο και αμφότεροι μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου μόνο εάν κατέχουν πτυχίο στην διαιτολογία. Δύναται να δώσει γενικές συμβουλές σε μεμονωμένες ομάδες από υγιή άτομα, σε σχέση με την υγιεινή διατροφή και την πρόληψη, χωρίς να σχεδιάζει ατομικά διαιτολόγια. Μπορεί όπως και ο διαιτολογος, να αναμιχθεί στην έρευνα, την εκπαίδευση και την νομοθεσία σε σχέση με τα τρόφιμα και την διατροφή, όπως επίσης να έχει κατεύθυνση στην κοινοτική διαιτολογία.
ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το αντικείμενο των διαιτολόγων είναι να μας καθοδηγούν για το πώς πρέπει να τρώμε και να προστατεύουμε την υγεία μας. Άτομα που είναι παχύσαρκα, με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και μια σειρά από διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία συνήθως απευθύνονται ή θα πρέπει να απευθύνονται σε κάποιο διατροφολόγο, για να αποκτήσουν υγιές σώμα. Ασθενείς με παθολογικές διαταραχές που η διατροφή τους θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, θα πρέπει να καθοδηγούνται από τον εξειδικευμένο τους ιατρό ο οποίος θα πρέπει να τους συστήσει ειδικό διατροφολόγο.
Άλλωστε, οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι είναι πολύ έμπειροι, έχουν άριστη επίγνωση των επιπτώσεων που έχουν τα διάφορα τρόφιμα στον οργανισμό και κυρίως γνωρίζουν ποιες είναι οι λύσεις στα τυπικά προβλήματα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για την εφαρμογή μια ειδικής δίαιτας, προβαίνουν σε μια σειρά από τσεκ απ, που θα βοηθήσουν στην δημιουργία και σωστή εφαρμογή της. Υπάρχουν διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, που απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, οι οποίοι εργάζονται για να εκπαιδεύσουν το ευρύ κοινό, ποια είδη τροφίμων πρέπει να τρώνε και ποια να αποφεύγουν ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας προκειμένου να απευθυνθούμε σε έναν διαιτολόγο. Αρκεί να επιθυμούμε να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουμε λάθη, να μην γνωρίζουμε πολλά από τα μυστικά της καλής και σωστής διατροφής και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να απευθυνθούμε σε έναν επιστήμονα του… φαγητού!
Ο διαιτολογος θα μας βοηθήσει σε όλες μας τις απορίες, θα είναι σε θέση να μας φτιάξει ένα καθημερινό διατροφικό ημερολόγιο, να μας κάνει προτάσεις για ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, να μας ενθαρρύνει να αγαπήσουμε την άσκηση, τον αθλητισμό και τις σωματικές δραστηριότητες, να παρακολουθήσει ακόμη και τα επίπεδα στρες, άγχους και κάθε λογής ψυχολογικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε. Ο διαιτολογος είναι ένας καθημερινός σύντροφος ζωής, ένας ιατρικός φίλος που είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος να μας βοηθήσει και να μας συμβουλέψει…