Υλικά: 250γρ. γίγαντες ( μισή συσκευασία ), 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, 2 ντομάτες κομμένες ροδέλες, 2 σκελίδες σκόρδο, θυμάρι ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 3/4 φλιτζάνι τ τσαγιού λάδι, 1 δαφνόφυλλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες να μουλιάσουν μαζί με 1 κουταλιά της σούπας σόδα. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους ξεβγάζουμε. Τους αδειάζουμε σε ένα πυρέξ, να απλωθούν καλά, να πιάνουν τον πάτο του πυρέξ. Από πάνω καλύπτουμε με το κρεμμύδι σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την ρίγανη ή το θυμάρι. Από πάνω στρώνουμε και τις ροδέλες ντομάτας να καλύψουν τους γίγαντες. Βάζουμε και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες σε φετούλες και πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε και το δαφνόφυλλο. Ρίχνουμε νερό στο πυρέξ, ίσα να καλυφθούν οι γίγαντες ( προσοχή όχι και οι ντομάτες ). Έπειτα προσθέτουμε και το λάδι. Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς ( ανάλογα τον φούρνο ) για 3 και παραπάνω ώρες, στην προτελευταία σχάρα στις αντιστάσεις. Όταν δοκιμάσουμε και καταλάβουμε ότι το φαγητό πλέον είναι έτοιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί με αέρα μέχρι να ρουφήξει τα πολλά υγρά και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.