Άρθρα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Φανταστείτε για παράδειγμα , μια ελαφρόπετρα σε σχέση με μια αντίστοιχου μεγέθους πέτρα.

Η μείωση της οστικής μάζας , έχει ως αποτέλεσμα και την επιδείνωση της λειτουργίας του σκελετού. Κατά συνέπεια , καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στα κατάγματα.

 

Εξάλλου , η ελάττωση της οστικής μάζας κάνει το σκελετό λιγότερο ανθεκτικό σε μηχανικές καταπονήσεις με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των οστών και, ιδιαίτερα , των σπονδύλων. Έτσι , στο θωρακικό τμήμα των σπονδύλων παρατηρείται μια καθίζηση των σπονδύλων με αποτέλεσμα την εμφάνιση καμπούρας αλλά και τη μείωση του ύψους του πάσχοντος. Γι’ αυτό άλλωστε όπως συνηθίζετε να λέγεται ” οι γέροι κονταίνουν “

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι τα κατάγματα των μεγάλων οστών στη λεκάνη , τα οποία έχουν λιγότερη επανασύνδεση, και απαιτείται περισσότερος χρόνος αλλά και φυσικοθεραπεία. Για το λόγο αυτό , τέτοια κατάγματα έχουν κοινωνικό, οικονομικό, οικογενειακό κόστος λόγω και της μεγάλης σοβαρότητας πού έχουν.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες . Αποτελεί στατιστικά γυναικείο ” προνόμιο”!

Η αντιμετώπιση, επίσης των παραγόντων που αυξάνουν την οστεοπόρωση μπορεί και να οδηγήσει στη μείωση της απώλειας της οστικής μάζας. Η διατροφή , η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου αλλά και ο τρόπος ζωής απαιτούν παράγοντες με ιδιαίτερη σημασία….Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την οστεοπόρωση αφού βεβαίως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι και τα μέτρα πρόσληψης για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

 

Το ασβέστιο. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου , ιδιαίτερα όταν είναι μια χρόνια νόσος , μειώνει τη μέγιστη οστική μάζα και με τον τρόπο αυτόν , συμβάλλει στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οφείλεται είτε σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου , είτε σε ανεπαρκής πρόσληψη. Ουσιαστικό πρόβλημα οστεοπόρωσης έχουν τα άτομα εκείνα που αποφεύγουν την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων .Βέβαια, η περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι επαρκής για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η πρόσληψη ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά και κατά την εγκυμοσύνη , τη γαλουχία, και κατά την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής μάζας δηλαδή από τα 18 χρόνια ως και 30 χρόνια ενός ατόμου.

Απαραίτητο για την οστεοπόρωση είναι και η βιταμίνη D . Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου στον οργανισμό. Η παρουσία της στο σώμα σχετίζεται με την επαρκή έκθεση στον ήλιο ( η υπεριώδες ακτινοβολία σχηματίζει στο δέρμα μια ουσία η οποία είναι το β-καροτένιο , η οποία είναι πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D .) και, σε μικρότερο βαθμό , από την πρόσληψη της από τη διατροφή. Η φυσιολογική ζωή , δηλαδή η καθημερινή έξοδος από το σπίτι , οι διακοπές, κ.α εξασφαλίζουν επαρκή έκθεση στον ήλιο. Επομένως το πρόβλημα της επαρκούς έκθεσης στον ήλιο αφορά μόνο τους ανθρώπους οι οποίοι για λόγους υγείας ή άλλους λόγους , παραμένουν στο σπίτι εσώκλειστοι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Φυτικές ίνες. Οι ίνες καθώς και ορισμένες ουσίες που περιέχονται σε τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες ( π.χ οξαλοξικό οξύ στα φρούτα ) , μειώνουν τη διαθέσιμη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό. Το ασβέστιο που περιέχεται στις τροφές συνδέεται με τα μόρια των ινών και μεταφέρεται έξω από το σώμα μαζί με τις ίνες που είναι άπεπτες και δεν χωνεύονται, ιδιαίτερα κατά τη αφόδευση. Επομένως, χωρίς κανείς να αμφισβητεί τη λογική της χορτοφαγίας ή την ευεργετική επίδραση των φυτικών ινών στη υγεία , αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστηματικοί χορτοφάγοι οι οποίοι αρνούνται συστηματικά την κατανάλωση ζωικών προιόντων οπωσδήποτε χρειάζονται συμπληρωματική πρόσληψη ασβεστίου.

Καφείνη : Η καφείνη αυξάνει την απώλεια ασβεστίου μέσω των νεφρών και του εντέρου. Η επίδραση της εξαρτάται από το ποσό που προσλαμβάνεται . Ένα ή δύο καφέδες την ημέρα οπωσδήποτε δεν θεωρούνται σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Οινόπνευμα : Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος έχουν & ελαττωμένη οστική μάζα.

Τρόπος ζωής: Το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Το μεν κάπνισμα διότι περιέχει ουσίες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό , ή δε άσκηση διότι προκαλεί αυξημένη αποβολή γαλακτικού οξέος στους μυς με αποτέλεσμα την αυξημένη απαίτηση σε πρόσληψη γαλακτοκομικών προιόντων.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

α)Μέτρια κατανάλωση καφείνης ( δεν θα πρέπει να πίνετε παραπάνω από 3-4 φλιτζάνια ελληνικό καφέ ή εσπρέσο ή γαλλικού αλλά και 1-2 « φραπέ » την ημέρα.

β) Αποφεύγετε στο διαιτολόγιο σας να ξεπερνάτε σε ποσότητα των 35γρ την ημέρα τις φυτικές ίνες. Αν καταναλώνετε ωστόσο μεγαλύτερες ποσότητες , να μην διστάσετε να πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου.

γ) Αποφεύγετε την καθημερινή κατανάλωση κρέατος , και οινοπνεύματος. Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα.

δ) Ακολουθήστε ένα αλλά όχι και τόσο κοπιαστικό πρόγραμμα γυμναστικής. Βέβαια θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να πάρετε μερικές συμβουλές για το ποιες ασκήσεις μπορείτε να ακολουθήσετε διότι η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η οστεοπόρωση δεν επιτρέπει την αυξημένη άσκηση , προς αποφυγή κατάγματος. Το βάδισμα, το τρέξιμο, τα βαράκια αλλά και το ποδήλατο είναι ίσως οι ιδανικότερες ασκήσεις με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα κυρίως ½ ώρα την ημέρα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

 

Το ασβέστιο όπως και όλα τα μέταλλα , ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει ενδογενώς και επομένως είναι απαραίτητο να τα πάρει από τις τροφές. Οι ενήλικες χρειάζονται 1000mg ημερησίως , σοιχειακό ασβέστιο. Βέβαια , η ανάγκη για ασβέστιο είναι πάρα πολύ μεγάλη για τις γυναίκες εξαιτίας του ότι έχου μικρό σκελετό και λόγω της εμμηνόπαυσης. Για να πάρουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε καθημερινά πρέπει να πίνουμε πολύ γάλα στην ποσότητα του 1 λίτρου την ημέρα ή να τρώμε 150γρ τυρί.

Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να φάμε γαλακτοκομικά , μπορούμε να φάμε 36 αυγά ή 3000γρ ψάρια ή 10000γρ κρέας την ημέρα ή γενικά μπορούμε να τρώμε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι σαρδέλες , μπρόκολα.

Αν δεν λαμβάνετε την ποσότητα του ασβεστίου που είναι απαραίτητη ημερησίως, θα πρέπει να συμβάλετε στη σωστή λήψη ασβεστίου μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣ!

Είναι απαραίτητο με την έναρξη της ημέρας να τρώτε ένα καλό πρωινό ,έτσι ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να μην μένει αδρανής αλλά να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και να αυξάνονται οι καύσεις. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε σημαντική απώλεια βάρους η οποία απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό καύσεων & μικρότερο αριθμό θερμιδικών ενεργειακών αναγκών.

Οι συμβουλές που ακολουθούν , απευθύνονται σε άτομα με ανεπάρκεια ασβεστίου ή οποία όταν σχετίζεται με ανεπαρκής πρόσληψη από τις τροφές ονομάζεται οστεοπόρωση, ενώ όταν έχει σχέση με την ανεπαρκής απορρόφηση απ΄ τον οργανισμό ονομάζεται οστεομαλακία.

Γενικά και για τις δύο περιπτώσεις θα συνιστούσαμε τα εξής:

1) Μέτρια κατανάλωση καφεΐνης . Δηλαδή , όχι περισσότερο από 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ ή εσπρέσσο, ή γαλλικού ή 1-2 ποτηράκια φραπέ την ημέρα.

2) Αποφεύγετε το διαιτολόγιο σας να ξεπερνά τα 35γρ φυτικών ινών την ημέρα, διότι οι φυτικές ίνες είναι αντιθρεπτικός παράγοντας του ασβεστίου., διότι έχουν την ικανότητα να μειώνουν την απορρόφηση του από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Αν φυσικά ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες , τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τακτικά συμπληρώματα ασβεστίου , τα οποία θα πρέπει να τα παίρνετε λίγο πριν ή μετά το φαγητό το οποίο θα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

3) Αποφεύγετε την καθημερινή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε νιτρικά & νιτρώδη άλατα , τα οποία μπορούν και έχουν την ικανότητα να μειώνουν την εναπόθεση της βιταμίνης D, στο σώμα και την κατανομή της ως λιποδιαλυτή βιταμίνη , η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκής απορρόφηση απ΄ τον οργανισμό.

4) Θα πρέπει να αποφεύγετε την καθημερινή αλλά υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ,το οποίο είναι πλούσιο σε αλκοόλη και ζάχαρη , και επιπλέον πρόσθέτει και λίπος στον οργανισμό και εξαιτίας των διαφορετικών ζυμώσεων , μπορεί να προκληθεί μειωμένη απορρόφηση μαγνησίου , η οποία θα επηρεάσει και το ασβέστιο διότι και τα δύο αυτά στοιχεία λειτουργούν συνεταιρικά, και η λειτουργία του ενός επηρεάζει και την λειτουργία του άλλου( αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στοιχείων)

5) Θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα όχι και τόσο κοπιαστικό πρόγραμμα γυμναστικής , ώστε με τις κατάλληλες ασκήσεις , που αρμόζουν στην πάθηση σας,, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το ήδη υπάρχων πρόβλημα σας.( μιλάμε για ασκήσεις με συχνότητα 3 φορές τη βδομάδα ή μισή ώρα την ημέρα, την κάθε φορά.)

 

Aσβέστιο: Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ιδιαίτερα όταν είναι μια χρόνια συνήθεια, μειώνει τη μέγιστη οστική μάζα και με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου ή η μειωμένη απορρόφηση από τον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανεπάρκεια σε ασβέστιο .

ουσιαστικό πρόβλημα θα πρέπει να έχουν όσοι δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προιόντα όπως γάλα και τυρί. Βέβαια , η μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι υπεύθυνη πλήρως για την πλήρη ανεπάρκεια ασβεστίου.

Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ικανοποιητική απορρόφηση ασβεστίου. Η παρουσία της στο σώμα μας εξαρτάται από την επαρκή έκθεση στον ήλιο ( η υπεριώδες ακτινοβολία σχηματίζει στο δέρμα μας μια ουσία που είναι πρόδρομός της βιταμίνης D, και ονομάζεται β- καροτένιο.

Φυτικές ίνες: Οι ίνες καθώς και ορισμένες ουσίες που περιέχονται σε τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες( π.χ οξαλοξικό οξύ στα φρούτα ), μειώνουν τη διαθέσιμη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό. Το ασβέστιο που περιέχεται στις τροφές συνδέεται με τα μόρια των ινών και μεταφέρεται έξω από το σώμα μαζί με τις ίνες που είναι άπεπτες & δεν « χωνεύονται» ιδιαίτερα κατά την αφόδευση. Επομένως, χωρίς κανείς να αμφισβητεί την λογική της χορτοφαγίας ή την επίδραση των φυτικών ινών στην υγεία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστηματικοί χορτοφάγοί οπωσδήποτε χρειάζονται συμπληρωματική πρόληψη ασβεστίου. .

Print Friendly, PDF & Email

Στείλε τη δική σου διαιτητική συνταγή

Η βοήθειά σου στον εμπλουτισμό του site με νέες ιδέες είναι πολύτιμη. Στείλτε όσες περισσότερες διαιτητικές συνταγές έχεις!