Υλικά για 4 μερίδες: 1 ολόκληρο κοτόπουλο, 3 λίτρα κρύο νερό, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πατάτα, 1κ.γλ. θυμάρι, λίγους κόκκους πιπέρι, λίγο αλάτι, 1 φλ. ρύζι σουπέ, 2 αυγά και 1 λεμόνι.
Εκτέλεση: Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε το κοτόπουλο. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε την σούπα. Προσθέτουμε τα λαχανικά, το θυμάρι και το πιπέρι και βράζουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, δηλαδή να “φεύγει” το κρέας από το κόκκαλο. Όταν γίνει το κοτόπουλο, βγάζουμε από μέσα το κρέας, αλλά και τα λαχανικά, αφήνουμε μόνο το ζουμί και προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει για ένα τέταρτο περίπου (μέχρι να γίνει και το ρύζι). Στο μούλτι βάζουμε το καρότο, το κρεμμύδι και την πατάτα με λίγο ζουμάκι και τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα αραιή. Το προσθέτουμε στη σούπα. Σε μπολ ή στο μούλτι χτυπάμε τα ασπράδια, μετά προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος τον χυμό του λεμονιού, για να γίνει το αυγολέμονο. Αυγοκόβουμε τη σούπα (δηλαδή βάζουμε στο μπολ που έχουμε χτυπήσει τα αυγά και το λεμόνι λίγο λίγο ζουμάκι ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να έρθει στη θερμοκρασία της σούπας και μετά το προσθέτουμε στη σούπα μας) και σερβίρουμε. Απολαμβάνουμε 1 πιάτο ζεστή σούπα με λίγα κρουτόνς.