Υλικά: ½ κιλό φακές μέτριες, 1φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι, 2 φύλλα δάφνης, ½ κιλό κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες, ½φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Απλώστε πρώτα τις φακές σε δίσκο και έτσι τις καθαρίζετε. Τις βάζετε μετά μαζί με τη δάφνη σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει. Το νερό θα πρέπει να είναι τόσο, ώστε να σκεπάζει τις φακές. Κι όταν οι φακές μισοβράσουν και αρχίσουν να «σκάνε» προσθέστε στην κατσαρόλα το ρύζι. Αλατοπίπερώστε και αν χρειαστεί ρίξτε κι άλλο ζεστό νερό, μέχρι να πετύχετε ένα σπυρωτό πιλάφι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίξτε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Ανακατέψτε για μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Τα τραβάτε από την φωτιά, ρίξτε μέσα το πιλάφι, ανακατέψτε ελαφρά, αλατοπίπερώστε και σερβίρετε.